Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Live bijdrage aan Nieuwsuur over corona verspreiding via aerosolen

Vrijdag 15 mei in de studio van Nieuwsuur bij Jeroen Wollaars een uitgebreide toelichting gegeven over de verspreiding van SARS-VoC-2 via toiletten en via de lucht.

“Gezondheidsingenieur Francesco Franchimon vindt dat er meer aandacht moet zijn voor deze mogelijke besmettingsroute, en het belang van goede ventilatie. “Het gaat allemaal om het verdunnen van het virus. Dus blijf een ruimte ventileren. Dat betekent: niet het virus rondpompen, maar verse lucht inbrengen.”

“Ventilatiesystemen hebben in het verleden een enorme impact gehad op volksgezondheid. Meer dan medicijnen. Maar met de komst van vaccins zijn we dat uit het oog verloren. We zouden eigenlijk weer moeten gaan ontwerpen op de gezondheid van mensen. Dat betekent ook dat je rekening moet houden dat infectueuze virussen nog steeds aan de orde van de dag zijn, dat dat niet meer iets is wat ons niet meer overkomt.”

Oplossingen voor de korte termijn zijn er ook. Het open houden van de ramen kan volgens Franchimon al een groot effect hebben. Bij de uitgang van openbare wc’s zouden desinfectiepalen moeten komen, adviseert schoonmaak-expert Veneman, zodat we die met schone handen verlaten.

En de oplossing tegen de druppeltjes bij het doortrekken? “Dat is echt doortrekken met gesloten deksel”, zegt Franchimon. “Die klep is er niet voor niets.”

https://www.npostart.nl/VPWON_1310798